Tekst objavljen: 29.10.2012 17:07        


Prvi put za poslednjih 20 godina plate Poljaka neće uspeti da pokriju inflaciju, a ekonomisti očekuju pad realnih zarada ove godine za 0,3 do 0,6 odsto.

Poljacima padaju plate prvi put posle 20 godina

Prema podacima Glavnog ureda za statistiku prosečna bruto mesečna plata u privredi u prva tri kvartala ove godine iznosila je 3.679 zlota, odnosno 900 evra po sadašnjem kursu.

Ekonomista Pjotr Bjelski ocenio je, međutim, da je sadašnja strategija poljskih preduzeća da ne daju povišice ali da ne otpuštaju masovno bolja nego praksa u krizi 2001. godine kada su preduzeća plate povećavala ali masovno otpuštala a kada je kriza prošla, imala su problema da nađu kvalifikovane radnike. Tada je stopa nezaposlenosti dostigla 20 odsto, a 3,2 miliona Poljaka bilo je bez posla.
To je nominalno za 3,7 odsto više nego u istom periodu prethodne godine, ali inflacija je u istom periodu dostigla četiri odsto.

Kupovna moć Poljaka sa tom prosečnom platom u privredi manja je za oko 0,2 odsto, a do kraja godine ekonomisti očekuju pad realnih zarada od 0,3 do čak 0,6 odsto.

Poslednji put su se Poljacima realne zarade smanjivale 1992. godine i to za 3,6 odsto zaposlenima u privredi a od tada su neprekidno realno rasle.

Najveći gubitnici su sada zaposleni u građevini, čije zarade su realno manje za 3,5 odsto, a prvi put inflaciju nisu uspele da pokriju povišice plata rudara koje su prethodnih godina rasle najbrže.

- Pad kupovne moći ove godine nije posledica samo visoke inflacije. Privreda usporava iz kvartala u kvartal i preduzeća vrlo oprezno povećavaju plate pošto se plaše da će dalje oslabiti potražnja za njihovom robom i uslugama, te da će se pogoršati finansije preduzeća - kazala je ekonomista Karolina Senđimir.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zlot Poljska plate zarade manje zarade

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana