Tekst objavljen: 12.12.2012 9:32        


Poljska vlada započela je pregovore sa italijanskim koncernom Fijat da odustane od namere da otpusti 1.500 radnika u fabrici u mestu Tihi na jugu Poljske. Jedan od predloga je da radnici umesto toga rade po skraćenom radnom vremenu.

Poljska moli Fijat da ne otpušta radnike

- Predlažemo Fijatu fleksibilne oblike zaposlenja. Da ne otpušta ljude, već da ih prebaci na skraćeno radno vreme. Krize dolaze i prolaze - kazao je vicepremijer i ministar privrede Januš Pjehoćinjski.

U toku prva tri kvartala ove godine, u Poljskoj je proizvedeno 598.000 automobila i lakih industrijskih vozila. Fijat je proizveo 325.000, što je pad za 25 odsto. Folksvagen u Poznanju 154.000, što je pad za pet odsto. Opel 119.000, što je pad za 26 odsto.
On je naglasio da se u pregovorima sa italijanskim vlasnikom fabrike vlada bori za svakih 100 radnih mesta, da otpuštanja bar bude manje.

Vlada nije prihvatila predlog automobilske industrije da zbog smanjene potražnje za automobilima, smanjenja proizvodnje i otpuštanja u toj grani poljske industrije država dotira program nacionalne zamene automobila, tj. da sa 1.750 evra dotira Poljacima kupovinu novog automobika proizvedenog u tamošnjim fabrikama.

- U ovoj situaciji bi taj skupi program iskoristili dileri ili proizvođači onih automobila koji se ionako dobro prodaju na poljskom tržištu - kazao je Pjehoćinjski i dodao da su "sve poljske fabrike automobila smanjile proizvodnju zbog velikog pada narudžbina".

Prema nekim proračunima, otpuštanje 1.500 radnika u Fijatu i smanjenje proizvodnje značilo bi gubitak ukupno 4.000 radnih mesta, pošto bi otpuštali i Fijatovi kooperanti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
otpuštanja otkazi automobili fabrika automobila Fiat fijat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana