Tekst objavljen: 28.11.2012 12:57        


Narodna banka Poljske zajedno sa Uredom za zaštitu slobodne konkurencije i potrošaca pokrenula je pred Božić kampanju protiv navodno povoljnih kredita dok u stvari rekorderi u lihvarenju nude pozajmicu sa realnom kamatom od 23.000 odsto.

Poljska: Zelenaške kamate idu i do 23.000 posto

- Od početka ove godine dobili smo 655 žalbi potrošača na preduzetnike na finansijskom tržištu u Poljskoj. Ranijih godina bilo ih je po nekoliko desetina - kazala je portparol Ureda Malgožata Ćeloh.

Od 200 pokrenutih postupaka više od polovine žalbi se odnosi na nebankarske finansijske institucije a Ured je podneo ove godine sedam krivičnih prijava.

NBP, Ministarstvo finansija, organizacije za zaštitu potrošača i bankarski nadzor upozoravaju u spotovima posredstvom elektronskih medija i na stranicama novina da uglavnom nebankarske kuće masovno računaju na to da čak 20 odsto Poljaka uopšte ne čita ugovor o kreditu koji potpisuje.

"Ne dopusti da te namagarče. Prekontroliši šta potpisuješ" glavna je parola kampanje koja želi da upozori Poljake da se uoči božićnih praznika množe na prvi pogled povoljne ponude, koje, međutim, mogu u ekstremnom slučaju da završe i gubitkom krova nad glavom.

- Postoje i ponude gde se od klijenta ne traži samo kamata već i mnogo drugih plaćanja, tako da je konačna suma koju klijent plati za pozajmicu neverovatno visoka. Čak smo naišli na firmu čija realna kamata za kredit je dostigla nezamislivih 23.000 odsto. Niko od klijenata koji je ugovor potpisao to nije primetio - kazao je analitičar NBP Pšemislav Kruk.

Uobičajena praksa je i to da se klijenti namame na niske kamate, koje međutim važe samo ukoliko pozajmicu vrati u roku od dve sedmice, što je u ugovorima napisano sitnim slovima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zelenaši lihvari Poljska poljaci kamata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana