Tekst objavljen: 24.10.2012 11:09        


Sa spiska 500 najvećih dužnika objavljenog u januaru ove godine na račun Poreske uprave leglo svega 16,5 od 360 milijardi dinara duga. Ta suma je svega 4,5 odsto od njihovog ukupnog duga koji se procenjuje na oko 360 milijardi dinara.

Poreznici "češljaju" 10-20.000 najbogatijih Srba

Na pitanje, da li očekuje da će najavljena ažurnija unakrsna procena imovine i prihoda, koja bi trebalo da krene od 1. januara 2013. dati nešto bolje rezultate nego što je to kod spiskova s imenima 500 najvećih poreskih dužnika, Vladimir Ilić, bivši direktor Poreske uprave kaže, da postoje propisi za sve koji izbegavaju da plate porez ili legalno prijave imovinu po kojoj bi morali da se terete.

Kako stvari stoje Poreska uprava bi mogla da otpiše potraživanja u iznosu od oko 330 milijardi dinara prema firmama koje nisu u stanju da ih izmire, a tu se, pre svega, misli na firme u stečaju i restrukturiranju. Ukoliko bi se to dogodilo, to bi značilo da će biti naplaćeno svega 30 milijardi dinara ili manje od 10 odsto ukupnog poreskog duga.
On potvrđuje da će se nova unakrsna provera imovine i prihoda nastaviti 1. januara naredne godine.

- Cilj unakrsne provere je da se ukrštanjem podataka o stečenoj imovini i prihodima otkriju oni koji su se obogatili na nelegalan način, što bi obezbedilo i više novca u državnoj kasi - kaže Ilić.

To je jedini način da se utvrdi kako neko ko prima platu od 500 ili 1.000 evra raspolaže milionskom imovinom, kaže Ilić i dodaje da metoda unakrsne provere služi, pre svega, da pogodi kriminalce i ljude koji se bave nelegalnim poslovima.

On napominje da bi trebalo proveriti, pre svih, najbogatije, kojih je u Srbiji između 10.000 i 20.000. Među njima su samo oni čija je imovina vrednija od 200.000 evra, što realno čovek za života može da stekne. Postupak je definisan Zakonom još 2003. godine, a tri godine kasnije, počele su provere. Za vreme njegovog „direktorovanja” pročešljano je svega tridesetak slučajeva. Šta je posle bilo – niko ne zna.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
poreska uprava porez utaja poreza poreznici poreski dug najveći poreski dužnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana