Tekst objavljen: 08.11.2012 15:56        


Poreska uprava Srbije dostavila je vojvođanskom ombudsmanu informaciju o povraćaju novca uplaćenog za doprinose za socijalno osiguranje 1.098 preduzetnica porodilja.

Porodiljama Poreska uprava vraća novac

U prvoj fazi Poreska uprava donela je rešenja kojima su preduzetnicama porodiljama "stornirane" utvrđene obaveze, bez obzira da li su izmirene ili ne.

Pošto "storniranje" ne podrazumeva i automatski povraćaj sredstava, porodilje su u drugoj fazi postupka mogle da se izjasne da žele da se obavi preknjižavanje na druge poreske račune na kojima su imale dugovanja ili da podnesu zahtev za povraćaj sredstava na njihove poslovne račune.

Podneto je 931 zahtev za povraćaj više uplaćenih sredstava na ime doprinosa, a od toga su 323 zahteva u Vojvodini.

Pokrajinski ombudsman je nekoliko puta obavestio Ministarstvo finansija i Poresku upravu da je preduzetnicama, koje su od 1. januara 2010. do 7. januara 2012. koristile porodiljsko odsustvo, ta služba, suprotno zaključcima Vlade Srbije, odbila zahteve za povraćaj novca.

Najčešće su obrazloženja bila da ne postoji odgovarajuća programska podrška, da je zahtev neosnovan jer nisu podnete žalbe na ranije doneta rešenja o utvrđivanju ovih obaveza, kao ni na rešenja o određivanju prinudne naplate.

Neke filijale na zahteve su odgovarale obaveštenjem da će zahtevi biti rešeni kad se steknu uslovi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
trudnice povraćaj poreza porodilje porodiljsko odsustvo deca poreska uprava porez

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana