Tekst objavljen: 06.11.2012 7:48        


Porodilje u Srbiji uskoro bi mogle da budu suočene sa situacijom da na posao krenu već po isteku trećeg meseca od porođaja, umesto kao do sada posle navršenih 11 meseci, saznaje Alo.

Porodilje se vraćaju na posao posle tri meseca?

Ovo će se naime desiti samo ukoliko domaće vlasti prihvate direktive iz Evrope o tome da se porodiljama dozvoli da same biraju da li će da rade posle trećeg meseca ili će se odlučiti da iskoriste svoje pravo na odustvo radi nege deteta do kraja.

Iako nadležni o uvođenju ove odredbe razmišljaju samo u kontekstu prava porodilje da počne da radi, ukoliko to želi i pre isteka njenog prava na odsustvo, postoji mogućnost da se to “pravo” vrlo brzo ženama obije o glavu, jer bi na taj način poslodavcima bila ostavljena mogućnost da ucenjuju majke da se na radnom mestu “pojave dobrovoljno” već posle tri meseca od rođenja bebe.

Zoran Martinović, državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike ističe da niko u ministarstvu nije razmišljao o uvođenju ovakve odredbe, ali da postoje određene intencije iz Evrope da se ona uvede, ali samo kao pravo porodilja da, ukoliko žele, mogu da rade i pre isteka odsustva radi nege deteta.

On dodaje da ministarstvo trenutno sa predstavnicima sindikata, ali i poslodavaca radi na predlogu Nacrta izmena i dopuna zakona o radu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prava radnika prava zaposlenih zakon o radu porodilje porodiljsko odsustvo

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana