Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 24.10.2012 13:59        


Jedinstveni proizvođač klasičnih crnih londonskih taksija - britanska kompanija "Manganiz bronz holdings PLC" objavila je bankrotstvo nakon neuspeha pregovora o restrukturalizaciji duga s bankama.

Poslednja vožnja tvorca londonskog taksija

Finansijski krah kompanije koja je donedavno isporučivala 73 odsto svih taksi vozila u britanskoj prestonici, započeo je ranije ovog meseca, opozivom 400 novih automobila modela TX4, pošto je utvrđen problem sa upravljačem.

U prvom polugodištu ove godine kompanija je prodala 1.081 automobil, od kojih samo 577 u Velikoj Britaniji, što predstavlja pad prodaje za 22,9 odsto u odnosu na prvih šest meseci 2011. godine i još 504 na međunarodnom tržištu, što je rast za 6,4 odsto.
Od 2009. godine "Manganiz bronz" proizvodi taksije uz korišćenje komponenti izrađenih u zajedničkom preduzeću sa kineskim Džilijem koji je i veliki akcionar u britanskoj firmi.

U periodu januar-jun kompanija je napravila gubitak pre oporezivanja od 3,6 miliona funti (4,4 miliona evra), u odnosu na 2,4 miliona funti u istom periodu prošle godine. Istovremeno, prihodi su smanjeni za 11,3 odsto na godišnjem nivou, na 34,3 miliona funti.

"Manganiz bronz" je osnovana 1899. godine i u početku je isporučivala elise za brodove, a taksije je počela da proizvodi 1958. godine, u saradnji za kompanijama "Karbodis" i "Ostin".

Do 2008. godine je bila jedini snabdevač londonske taksi službe jer su samo njegovi automobili ispunjavali stroge uslove od kojih je glavni da radijus okretanja nije veći od 7,5 metara.

Pre četiri godine "Dajmler" je počeo da proizvodi minivan "mercedes-benc vito" koji je postao drugi automobil korišćen kao taksi na ulicama Londona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
Manganiz bronz London taksi automobili bankrot

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana