Tekst objavljen: 24.08.2012 10:27        


Zanatlije više nemaju obavezu da poseduju fiskalne kase. Sledi i promena akcizne politike, a nameti će biti povećani za duvan, što će uticati na poskupljenje cigareta za oko 20 odsto.

Povećanje akciza, cigarete poskupljuju 20 odsto

Od 1. oktobra, kako je najavio ministar finansija Mlađan Dinkić, biće smanjene i maksimalne plate u državnoj upravi.

Naredne nedelje ministar će imati sastanak sa reprezentativnim sindikatima zdravstva i prosvete. Ono što tada bude dogovoreno biće primenjeno na zarade za celokupan javni sektor.

Plate u javnom sektoru, koje su za 10 odsto veće od plata u privredi, po rečima Dinkića neće moći da rastu tempom kao do sada jer Srbiji sledi grčki scenario.

Obaveza posedovanja fiskalnih kasa ukinuta za 35 delatnosti, što čini ukupno 20.821 paušalaca, ali i 18.086 taksista. Od 1. oktobra biće ukinuto i 104 parafiskalna nameta privredi.

- Ova godine izgubljena je za smanjenje budžetskog deficita, a od 2013. ići će se na drastično smanjenje - rekao je Dinkić.

Zatečeni nivo budžetskog deficita je 7,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, a cilj je da do kraja godine bude smanjen na 6,5 odsto.

Očekuje se i da akcize na duvan uskoro budu veće, saznaje „Blic“. Srbi trenutno puše najjeftiniji duvan u Evropi izuzev stanovnika Albanije, a očekuje se da bi promenom akciza došlo do poskupljenja cigareta za dvadeset odsto.

Ekonomisti kažu da su ove mere prihvatljive i u duhu onoga što većina građana očekuje.

- Ukidanje fiskalnih kasa zanatlijama ima smisla i do sada je bilo neopravdano njeno postojanje, pošto su firme i zanatlije više provodile vremena u administraciji nego u pružanju usluga. I povećanje akciza na duvan takođe ima smisla, jer su ove akcize svuda više nego u Srbiji, a i zbog zdravlja nacije pošto država izdvaja puno novca za lečenje - ističe Savić.

Mera za smanjivanje maksimalnih plata u javnoj upravi je, po mišljenju našeg sagovornika, iznuđena, ali zbog katastrofalnog stanja u javnim finansijama „nema se kud“.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Guest 10.09.2012 16:07

    Jedva čekam!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mlađan Dinkić cigarete akcize poskupljenje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana