Tekst objavljen: 17.09.2012 15:14        


Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković je predložila da Skupština Srbije izabere tri viceguvernera i na tu funkciju je kandidovala Anu Gligorijević, Dianu Dragutinović i Veselina Pješćića.

Poznati kandidati za viceguvernere, ne i za Savet

Ana Gligorijević i Diana Dragutinović već obavljaju funkciju viceguvernera NBS, a Veselin Pješčić je zaposlen u NBS i bio je direktor sektora za monetarne operacije. Dragutinović je u prethodnoj vladi bila ministar finansija, od 2008. do marta 2011. godine.

Do sada je NBS imala četiri viceguvernera, a prema novom Zakonu o NBS, koji je Skupština usvojila 4. avgusta, centralna banka može da ima dva do četiri viceguvernera. Viceguverner Bojan Marković je podneo ostavku posle izbora Jorgovanke Tabaković za novog guvernera, a četvrti viceguverner bila je Mira Erić-Jović.


Bivši guverner NBS Dejan Šoškić je 2. avgusta podneo ostavku i u obrazloženju je ukazao da predložene izmene Zakona o NBS narušavaju nezavisnost centralne banke i da mogu podstaći ekonomsku i finansijsku nestabilnost zemlje.

Skupština Srbije je 6. avgusta izabrala funkcionerku Srpske napredne stranke Jorgovanku Tabaković za novog guvernera NBS.

Nisu dostavljeni predlozi za članove Saveta guvernera

Sednica Odbora Skupštine Srbije za finansije na kojoj je trebalo da budu utvrđeni predlozi za članove Saveta guvernera Narodne banke Srbije (NBS) nije održana jer nijedna poslanička grupa nije dostavila predlog.
Ostavke na članstvo u savetu je dalo četiri od pet članova Saveta guvernera NBS. Dosadšsnji predsednik Saveta guvernera NBS bio je Boško Živković, a članovi Milojko Arsić, Nikola Martinović, Kosta Josifidis i Zorica Miladinović.


Predsednica Odbora Vesna Kovač je rekla da je dat dodatni rok od deset dana da poslaničke grupe tom nadležnom skupštinskom telu dostave predloge kandidata za članove Saveta guvernera.

Ona je dodala da će članovi Saveta guvernera biti izabrani u zakonskom roku.

Po Zakonu o NBS, koji je usvojen 4. avgusta, svi funkcioneri NBS treba da budu izabrani u roku od 90 dana od stupanja na snagu tog zakona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije viceguverneri savet guvernera

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana