Tekst objavljen: 17.12.2012 9:08        


Za godinu dana, dinar je gotovo 10 odsto slabiji u odnosu na evro. Iako je poslednjih godina evro jačao pred novogodišnje praznike, ekonomisti i stručnjaci imaju različita mišljenja o tome da li nas to čeka i ove godine. 

Praznična kursna groznica: Evro ide gore-dole

U poslednja tri meseca nije bilo velikih promena kursa evra. Privrednici to pozdravljaju, ali navode da to što je stabilan, ne znači i da je kurs realan.

U međuvremnu, oprez u menjačnicama. Malo se i prodaju i kupuju devize. U poređenju sa istim periodom od pre godinu dana promet je manji za trećinu. To ne čudi, ako se zna da je u međuvremnu evro ojačao 10 procenata i zabeležena inflacija od oko 13 odsto.
Direktor kompanije Metalac u Gornjem Milanovcu Petrašin Jakovljević kaže da kurs koji mnogo oscilira u kratkom roku nama ne odgovara. - Nismo ni zagovornici toga da kukamo na kurs, snalazimo se u predvidivoj situaciji. Ako nije predvidiva onda sigurno gubimo - kaže Jakovljević.

Radosav Šoškić iz pančevačkog "Dinoplasta" kaže da kurs mora da bude realan i u koji treba uračunati inflaciju zadnjih pet godina.

U januaru za evro je bilo potrebno 103 dinara i to je njegova najniža ovogodišnja vrednost. Najviše je vredeo u avgustu - 119 dinara. Ovog meseca srednja vrednost evra je oko 113 dinara.

Rast evra pred novogodišnje praznike trend je poslednjih godina i nije isključeno da se neće nastaviti i ove.

- Pada nam izvoz u tim mesecima i povećava se uvoz energenata kao i obaveza svih naših domaćih entiteta za otplatu kredita koji su došli iz inostranstva, to su velike količine deviza koje izlaze iz Srbije i samim tim veliki pritisak na dinar - kaže Slavko Carić iz Erste banke. On dodaje da u ovom momentu ne vidi odakle bi došla neka veća devizna sredstva.

Kao tračak nade da velikog pomeranja evra naviše neće biti navodi se dolazak naših građana iz inostranstva za vreme praznika, ali ekonomisti imaju i druge argumente.

- Mislim da će se kurs stabilizovati do kraja godine, jer je u interesu države da, zbog dužnika, pre svega građana i velikih preduzeća kurs bude održan na tom nivou da se ne bi zaoštrio problem urednog servisiranja dugova preduzeća i građana - kaže profesor Đorđe Đukić sa Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dinar evro kursna lista nbs devizni kurs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana