Tekst objavljen: 12.04.2013 14:50        


Agencija za privatizaciju donela je zaključak o prekidu postupka privatizacije preostalog dela društvenog kapitala Trgovinsko akcionarskog društva C market, saopštila je agencija. Ta odluka doneta je na zahtev nadležnih držanih organa koji sprovode istragu u vezi sa prethodnim postupkom prodaje tog preduzeća, 2005. godine.

Prekinuta privatizacija C marketa

Sprovođenje istrage odnosi se na prodaju akcija ponudom za preuzimanje koja je realizovana na tržištu kapitala, a ne na preostali društveni kapital koji je predmet tendera u nadležnosti Agencije za privatizaciju.

Od početka godine Agencija za privatizaciju nije prodala nijedno preduzeće, a bolji učinak nije bio ni u prethodne dve godine, kada je ukupno prodato svega sedam firmi.  Raskinuto je 675 ugovora o privatizaciji, odnosno 29 odsto je bilo neuspešno. U Agenciji za privatizaciju kažu da je ekonomska kriza uticala na ovako slabu prodaju u poslednjih nekoliko godina.

Po Zakonu o privatizaciji, predviđeno je da prekid postupka privatizacije traje dok postoje razlozi koji onemogućavaju prodaju kapitala, odnosno imovine, a najduže 180 dana od dana donošenja odluke o prekidu postupka, kao i da dok traje prekid postupak privatizacije, prestaju da teku svi propisani rokovi.

Agencija za privatizaciju će, ukoliko nastupe okolnosti koje omogućavaju nastavak postupka privatizacije, odnosno ukoliko se steknu uslovi, nastaviti postupak prodaje 70 odsto društvenog kapitala tj. 16,26275 odsto ukupno registrovanog kapitala C marketa, putem javnog tendera.

Javni poziv za prodaju društvenog kapitala C marketa putem tendera, objavljen je 10. avgusta 2012. godine. Tenderska komisija donela je 1. marta 2013. godine odluku o započinjanju pregovora sa jedinim ponuđačem Delez grupom iz Belgije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
preuzimanje C market privatizacija Agencija za privatizaciju prodaja akcija tender prodaja akcija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana