Tekst objavljen: 05.05.2013 11:30        


Glavni grad jedne od najrazvijenijih država sveta, Norveške, muku muči s nedostatkom - verovali ili ne - smeća. Naime, gotovo polovina grada i većina škola u Oslu greje se upravo pomoću spaljivanja smeća.

Previše čist za svoje dobro: Oslu nedostaje smeće

Međutim, kako se radi o sredini koja je ekološki vrlo osvešćena, pa se veliki deo smeća zapravo preradi, taj je grad počeo da "pati" od nestašice glavnoga izvora energije.

Smeće su počeli da uvoze iz Engleske, Irske i Švedske.

Isti problem mori i neke druge zemlje i gradove Severne Evrope, koji su poslednjih godina toplotnu energiju počeli da proizvode spaljivanjem smeća.

Stokholm je čak uverio neke norveške preduzetnike da smeće prodaju Švedskoj, tako da mnogobrojni kamioni i brodovi s otpadom putuju tamo.

S obzirom na to da je Norveška jedan od deset najvećih izvoznika nafte i plina, ima ogromne rezerve uglja i vrlo razgranatu mrežu hidroelektrana, činjenica da se greje na smeće nekima je potpuno bizarna.

Iako u Evropi neka područja grcaju u smeću, poput Napulja, Oslo ipak ne prihvata bilo kakav otpad. Radije uzima "čišće i sigurnije" englesko smeće.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
oslo norveška reciklaža ekologija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana