Tekst objavljen: 08.11.2012 14:11        


Francuska banka Sosijete ženeral je u trećem kvartalu zabeležila pad neto profita od čak 86,3 odsto na 85 miliona evra. Banka je za loše rezultate okrivila izvanredne troškove, iako su rezultati bolji u odnosu na očekivanja analitičara.

Profit banke Sosijete ženeral potonuo 86,3 odsto

Na profit banke uticao je trošak od 389 miliona evra na ime revaluacije kreditnih rizika i gubitaka zbog prodaje nekih filijala. Troškovi zbog dezinvesticije iznosili su 130 miliona evra za grčku filijalu Geniki i 92 miliona evra za američku podružnicu TCW.

Podsetimo, nedavno je "zahvaljujući" ovoj banci svet dobio najzaduženijeg čoveka, a to je bivši broker Žerom Kervil. Naime, Nakon što mu je odbijena i poslednja žalba na presudu, bivši broker Sosiete Ženeral banke mora zbog pronevere da vrati čak šest milijardi dolara.
Banka je navela da je neto profit, pre odbijanja izvanrednih troškova iznosio 856 miliona evra. Sosijete ženeral dodaje da je, u skladu sa programom dezinvestiranja, prodala imovinu ukupne vrednosti 16 milijardi evra od juna 2011.

Banka je zadržala cilj da adekvatnost osnovnog kapitala u odnosu na rizičnu aktivu do kraja 2013. bude devet do 9,5 odsto, u skladu sa novim bankarskim standardima "Bazel III", koji će u potpunosti stupiti na snagu krajem 2018.

Izvršni direktor banke Frederik Ude izjavio je da je Sosijete ženeral kompletirao novu fazu u procesu promene, koju posebno karakteriše uspeh plana prilagodjavanja banke finansiranju i investiranju, kao i program prodaje sredstava".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
pad profita Societe Generale banka banke Francuska ekonomska kriza profit banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana