Tekst objavljen: 26.11.2012 11:49        


Železnice Srbije će od 9. decembra, kada stupa na snagu novi red vožnje na svim evropskim prugama, ukinuti četiri voza između Srbije i Hrvatske.

Pruga prazna, Hrvatska traži 700.000 evra za voz

Ti polasci se ukidaju jer su hrvatske železnice tražile samo za jedan voz 700.000 evra godišnje za korišćenja njihovih pruga.

Železnice Srbije će, kako je rekao portparol, po novom redu vožnje imati ukupno 36 međunarodnih vozova. On je naveo da se godišnje cifre za naknadu korisćenja železničke infrstrukture evropskim železnicama kreću između 800.000 i milion evra.
Po novom redu vožnje, da bi u saobraćaju ostao voz između Beograda i Sarajeva železnice Srbije, Bosne i Hercegovine (BiH) i Republike Srpske trebalo bi toliko da izdvoje za korišćenje 87 kilometara hrvatskih pruga, kaže direktor Medija centra železnice Nenad Stanisavljević.

Stanisavljević je istakao da ne postoji ekonomski interes tri železnice da nastave sa održavanjem te linije.

Zbog odluke Hravtskih železnica da sa stupanjem na snagu novog reda vožnje, zbog nerentabilnosti u međunarodnom saobraćaju ukinu čak 46 vozova, iz Beograda neće saobraćati dva voza do austrijskog Filaha, kao i po jedan voza za Sarajevo i Zagreb.

Stanisavljević je rekao da će između Srbije i Hrvatske ostati u saobraćaju jedan voz, za koji neće biti plaćana naknada. Reč je o vozu koji će saobraćati preko srpskih i hrvatskih pruga od Beograda do Ciriha.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
javna železnica železnice srbije transport

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana