Tekst objavljen: 01.04.2013 9:50        


Jedan od slovenačkih ponosa, fabrika cipela Peko, uskoro bi trebalo da pređe u hrvatske ruke. Ivica Todorić na korak je od toga da kupi Merkator, a Hrvati su zainteresovani i za preuzimanje slovenačkih mlekara.

Rasprodaja u Sloveniji, Hrvati kupuju sve što mogu

Dok se prošlih godina Slovenija širila na područje bivše Jugoslavije, sada se događa suprotno i Hrvati su se punom parom uključili u kupovinu svega što se na rasprodaji nudi u Sloveniji.

Osimpeks iz Osijeka, koga vodi hrvatski kralj gvožđa Željko Biloš i njegova žena Nada, dao je ponudu da dokapitalizuje Peko sa četiri miliona evra. Hrvatski biznismen zadržao bi 280 od 380 radnika, koliko Peko sada zapošljava.

Slovenija, očigledno je, nema izbora nego da prodaje "porodično srebro". Govori se i o prodaji Telekoma, Triglava, Petrola i Elana, a svaku najavu preuzimanja pažljivo prate hrvatski poslovni ljudi, koji procenjuju da su slovenačke firme i uslovi poslovanja ipak povoljniji od hrvatskih.

Dukat, u sastavu francuskog Laktalisa, namerava da preuzme Ljubljanske mlekare, a već sada ima više od 50 odsto deonica u njima. Dukat je uložio 20 miliona evra, a predstoji nova ponuda da hrvatski mlekarski div pod patronatom Francuza zavlada i na slovenačkom tržištu.

Istovremeno, slovenački proizvođači sve manje prodaju u Hrvatskoj, a jedan od razloga je što Hrvati zbog slovenačkog ponašanja oko ulaska u EU, tiho bojkotuju njihovu robu.

Dok je Gorenje do juče bio pojam i na hrvatskom tržištu, sada prodaje znatno manje, a problema sa prodajom imaju i druga preduzeća iz Slovenije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomija ekonomska kriza mercator merkator Hrvatska slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana