Tekst objavljen: 24.04.2013 17:50        


Slovenačka vlada obavlja ovih dana pripreme za prodaju nekih od većih firmi u državnom vlasništvu, a, prema navodima ljubljanskog Dnevnika, najizvesnije je da će privatizaciju otpočeti s Telekomom Slovenije i Petrolom.

Rasprodaja u Sloveniji: Telekom i Petrol na redu

Država, koja je u Telekomu većinski vlasnik, smatra da su njene deonice na berzi vredne najmanje 360 miliona evra, a računajući i premijsku cenu koju bi kod preuzimanja cele firme ponudio potencijalni investitor, računa da bi za njih mogla dobiti i više od 500 miliona.

Nakon Telekoma Slovenije, sadašnja vlada namerava da sprovede i privatizaciju energetske kompanije Petrol čiji su suvlasnici, uz državu, još i državni fondovi, banke i privatni investitori. Za razliku od prethodne vlade Janeza Janše, sadašnja praktično isključuje mogućnost prodaje Triglava, najvećeg slovenačkog osiguravajućeg društva.

Prodaja Triglava zasad se ne razmatra, jer je ta firma jako integrisana u finansijski sastav države količinom depozita u državnim bankama, kao i činjenicom da trećinu deonica Triglava poseduje državni fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza dužnička kriza privatizacija petrol telekom slovenije slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana