Tekst objavljen: 30.09.2013 14:58        


Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Srbiji drugom kvartalu 2013. godine bio je 0,2 odsto veći nego u istom periodu prethodne godine, objavio je Republički zavod za statistiku (RZS).

Realni rast BDP Srbije u drugom kvartalu 0,2 odsto

Kako se navodi u saopštenju, desezonirana serija podataka pokazuje pad BDP u drugom kvartalu od 0,3 odsto u odnosu na prethodni kvartal.

U prvom kvartalu ove godine BDP Srbije je bio realno veći 2,1 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Posmatrano po delatnostima, u drugom kvartalu 2013. godine u odnosu na isti period prethodne godine značajan realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je u informisanju i komunikacijana, od 9,6 odsto.

Značajni realni rast bruto dodate vrednosti zabeležen je i u snabdevanju električnom energijom, gasom i parom, gde je iznosio 3,2 odsto, dok je rast u rudarstva bio 2,8 odsto, u sektoru snabdevanja vodom i upravljanju otpadnim vodama 2,4 odsto, a u preradjivačkoj industriji - jedan odsto.

Prema RSZ, značajan pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u gradjevinarstvu i iznosio je 42,5 odsto, kao i trgovini, gde je pad bio 4,7 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP, u drugom kvartalu 2013. godine u odnosu na isti period prethodne godine svi agregati, osim izvoza robe i usluga, pokazuju realan pad.

Izvoz robe i usluga realno je porastao za 9,1 odsto, navodi se u saopstenju Republickog zavoda za statistiku.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    NeFer 30.09.2013 16:58

    MAŠALA !!!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana