Tekst objavljen: 06.09.2012 13:37        


Izvršni odbor zadržao referentnu kamatnu stopu na nivou od 10,50 odsto

Referentna  kamatna stopa ostaje 10,50 odsto

Izvršni odbor Narodne banke Srbije je, nakon razmatranja ekonomskih kretanja, odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 10,50 odsto.

Imajući u vidu da se na dominantne faktore koji sada utiču na rast inflacije ne može efikasno uticati referentnom kamatnom stopom, Izvršni odbor je odlučio da zadrži dostignuti stepen restriktivnosti monetarne politike.

Izvršni odbor očekuje i pozitivne efekte fiskalne stabilizacije. Mere usmerene na povećanje prihoda države imaće jednokratan uticaj na inflaciju, dok će smanjenje rashoda uticati na pad tražnje, a time i na smanjenje inflatornih pritisaka i pritisaka na devizni kurs.

Po oceni Izvršnog odbora, rast cena hrane na domaćem i stranom tržištu kao posledica loše poljoprivredne godine, očekivan rast regulisanih cena u narednom periodu i povećanje cena uvoznih proizvoda uz iscrpljivanje ranije deprecijacije dinara ključni su faktori rasta inflacije u Srbiji.

Izvršni odbor ističe da će stepen restriktivnosti monetarne politike u narednom periodu zavisiti od uticaja eksternih faktora, uspešnosti obuzdavanja inflatornih očekivanja i efekata fiskalne konsolidacije.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se doneti odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 18. oktobra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
referenta kamatna stopa nbs

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana