Tekst objavljen: 01.10.2012 11:48        


Predsednik Izvršnog odbora Rajfajzen banke Oliver Regl kaže da nije moguće da privreda bude u problemima, a da bankarskom sektoru ide dobro. Na to ukazuje i visok nivo kredita sa čijom otplatom se kasni više od 90 dana, (non performing loan- NPL), naročito u sektoru privrede.

Regl: Ne može bankama biti dobro ako privredi nije

Regl je kazao da će visok nivo NPL-ova uticati na pad profitabilnosti, ali i smanjenje adekvatnosti kapitala u bankama.

- Bankarski sektor pati od visoke stope NPL i povećanja nivoa rezervacija za njih, i verovatno će patiti još više čim banke priznaju da su neki krediti problematični, što će dovesti do povećanja rezervacija za te kredite i povećanja otpisa - kazao je on.

On je naglasio da je kapitalizovanost banaka sada na visokom nivou, i da će i posle svih povećanih rezervacija i otpisa ostati na adekvatnom nivou, ali ne isključuje da se neke banke mogu suočiti sa teškoćama, iako će ukupno gledano bankarski sektor ostati stabilan.

- Ako sad gledate Agrobanku za čiji portfolio se činilo da je čist i odjednom više nije, onda je pitanje da li ima još drugih banaka u sličnoj situaciji. To je bio ekstreman slučaj, ali postoji tendencija u bankama da se odugovlači priznanje loših kredita, zbog obaveze da se formiraju rezervacije, a s druge strane banke se možda još uvek nadaju da će neki slučaj, koji je već izgubljen, da se ipak reši - objasnio je Regl.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rajfajzen banka oliver regl Raiffeisen bank banke

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana