Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 30.10.2012 17:59        


Predsednik IO Rajfajzen banke Oliver Regl kaže da nepovoljno ekonomsko okruženje utiče na poslovanje banaka, kroz povećanje broja problematičnih kredita.

Regl: Visok nivo problematičnih kredita muči banke

Regl je rekao da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima na vrlo visokom nivou, odnosno nešto ispod 20 odsto, po čemu je od Srbije u Evropi gora samo Ukrajina, u kojoj je učešće oko 40 odsto.

Govoreći o rezultatima Rajfajzen banke u Srbiji, Regl je naveo da je adekvatnost kapitala i po međunarodnim i po lokalnim standardima znatno iznad propisanog nivoa, likvidnost je na visokom nivou, a stopa problematičnih kredita je pod kontrolom i u opadajućem trendu.
On je naveo i da je pitanje da li je nivo problematičnih kredita od oko 20 odsto prava slika jer neke banke još nisu voljne da priznaju sve loše kredite, što bi moglo da dodatno uveća taj procenat.

Prema procenama analitičara Rajfajzena, u ovoj godini Srbija će zabeležiti pad privredne aktivnosti od jedan odsto, dok se za 2013. očekuje rast u istom procentu.

Kako je naglasio Regl, često se u javnosti mogu čuti izjave kako je stanje u privredi teško, a istovremeno je stanje u bankarskom sektoru vrlo dobro, što, prema njegovim rečima, nije tačno. Na to ukazuju i problematični krediti koji utiču na profitabilnost banaka.

On je ocenio da je profitabilnost banaka u Srbiji niska i da 13 banaka radi sa gubitkom, od kojih neke već godinama, ističući da je i pored toga bankarski sektor stabilan čemu doprinosi visoka adekvatnost kapitala, a slučajevi poput Agrobanke su izuzetak, a ne pravilo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
rajfajzen banka oliver regl banke nenaplativi krediti problematični krediti krediti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana