Tekst objavljen: 20.11.2012 11:51        


Rejting agencije Standard & Poor's, Moody's i Fitch dominiraju tržištem procena kreditne sposobnosti. Uskoro bi se na tržištu trebala pojaviti konkurencija - i to kineska.

Rejting agencije dobijaju konkurenciju - iz Kine

Vodeće rejtinške agencije mnogima su, pogotovo u Evropi, trn u oku. I to ne samo zbog činjenice da od njihovih ocena zavise sudbine mnogih vlada i država.

Jer, upravo su ove agencije još na početku 2008, godine u kojoj je pokrenuta krizna lavina, davale najbolje ocene bankama i institutima koji su nedugo nakon toga celokupnu svetsku  ekonomiju povukli u vrtlog krize.

Ipak, ove tri agencije još uvek drže 95 posto tržišta. Bez njihove ocene se ne donose važnije odluke - jer ih je upravo američka država ovlastila da budu vrhovni veštaci svih vrednosnih papira kojima se želi trgovati na američkom tržištu.

Ipak, uskoro bi "velika trojka" mogla da dobije ozbiljnu konkurenciju. I to, ni manje ni više, nego iz Kine. Kineska rejting agencija Dagong Global Credit je s ruskom agencijom RusRating i američkom Egan-Jones Ratings osnovala Joint - Venture.

Cilj ovog "zajedničkog poduhvata" bi bila "ponuda nezavisnog ocenjivanja" i "pokretanje reforme svetskog tržišta ocenjivanja bonitetne sposobnosti".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rejting agencije rejting kreditni rejting svetska ekonomska kriza kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana