Tekst objavljen: 06.11.2012 7:31        


Ruska VTB banka, Gazprombank OJSC i jedna banka iz Abu Dabija zainteresovani su za kupovinu Privredne banke Beograd. Ovo proizilazi iz napisa arapskog lista "Arabijan biznis", koji ističe da Srbija želi da privuče investitore sa Srednjeg istoka, kako bi pokrila troškove ogromnog javnog duga.

Rusi i Arapi kupuju Privrednu banku Beograd?

VTB banka, praktično, već ima odškrinuta vrata u Srbiji, i to preko Moskovske banke, koja ovde posluje već četiri godine. VTB grupa je većinski vlasnik majke Moskovske banke u Rusiji.

Najave da su zainteresovani za kupovinu Privredne banke Beograd u ponedeljak u Moskovskoj banci nisu želeli da komentarišu.

Prema nezvaničnim najavama, na prodaju će biti 65 odsto udela u Privrednoj banci Beograd. Toliko zapravo iznosi državno vlasništvo u ovoj banci, koja se proteklih meseci, uz Agrobanku i Razvojnu banku Vojvodine, pominje kao "problematična".

U Privrednu banku država je ove godine upumpala dve milijarde dinara, što je oko 20 miliona evra.

Privredna banka Beograd protekle tri godine poslovala je sa gubitkom, koji je samo lane bio 793 miliona dinara. Prethodna vlast uveliko je radila na prodaji državnog udela u ovoj banci, koji je, u međuvremenu, porastao zbog dokapitalizacije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
banke UAE emirati ujedinjeni arapski emirati partnerstvo sa Rusima privatizacija državne banke PBB Privredna banka Beograd

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana