Tekst objavljen: 06.11.2012 8:59        


Građani Rusije na računima u kiparskim bankama imaju 26 milijardi dolara, otkrila je nemačka obaveštajna služba. BND u tajnom dokumentu tvrdi da se radi o „prljavom novcu“ i da vlasnici nisu platili porez u Rusiji, objavljuje magazin Špigl.

Rusi na Kipru sakrili 26 milijardi dolara

Rusi znaju da mnogi biznismeni prebacuju novac u ofšor zone i poslednjih godina se govori o potrebi da se nateraju biznismeni da plaćaju porez svojoj državi. O tome govori predsednik Vladimir Putin. On je najavio da će nastojati da bogataši vrate kapital u zemlju.

CARSTVO OFŠORA

Vlasnici više od 90 odsto velikih kompanija u Rusiji su firme registrovane u ofšor zonama, i to ne samo na Kipru već na Gibraltaru, u Luksemburgu, britanskim ostrvima i drugde. Vlasnici kompanija se pravdaju da je to način da se zaštiti kapital, a retko ko priznaje da se izbegava plaćanje poreza.
Izveštaj koji su pravili nemački obaveštajci obelodanjen je sad kad se u Evropskoj uniji raspravlja o podršci ugroženim kiparskim bankama.

Nemci smatraju da bi takva pomoć pre svega bila korisna vlasnicima računa na kojima se nalaze „prljave pare iz Rusije“.

Optužuju se vlasti Kipra da dozvoljavaju pranje novca.

Zamera im se i da bogati Rusi mogu lako da dobijaju državljanstvo Kipra. Oko 80 odsto ruskih oligarha već je dobilo pasoše i mogu da biraju mesto za život u EU.

Rukovodstvo u Nikoziji se obraćalo Moskvi za finansijsku pomoć. Dobili su 2,5 milijardi evra kredita. Upravo je sa Kipra lani stiglo 70 milijardi „stranih investicija“ u Rusiju. Sad Kipar za svoj spas od Moskve traži još 15 milijardi evra kredita.

I Island je pre četiri godine tražio od Rusije četiri milijarde evra. Pregovori su trajali dugo, Kremlj je prvo pristajao na 500 miliona, a zatim odustao. Rusija nije dala kredit od 5 milijardi Ukrajini, niti Bugarskoj 7,5 milijardi. Srbiji je dato milijardu dolara, a Jermeniji 500 miliona.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bogataši superbogataši milijarderi oligarsi Kipar rusija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana