Tekst objavljen: 02.04.2013 9:51        


Kneževina Andora postala je poslednjih meseci novo mesto koje privlači ruski kapital. Banke Andore, patuljaste države u Pirinejima, na granici između Španije i Francuske, otvorile su brojne račune na ime Rusa koji žele da premeste svoj novac.

Rusi otkrili novi raj za svoje milijarde - Andoru

Kneževina Andora živi od inostranog turizma, skijališta i banaka, kojih ima pet. Zemlja nije članica Evropske unije, ali nema svoju valutu, nego koristi evro.

Španci i Francuzi koji su nekada koristili Andoru da izbegnu plaćanje poreza, sada moraju da plate 35 odsto prihoda po bankarskim ulozima - više nego da su čuvali novac u sopstvenim zemljama. I to je bez naknada za "vođenje računa". Sada je građanima Francuske i Španije postalo neprofitabilno da čuvaju novac u Andori i oni su svoje račune zatvorili.
Investitori ne plaćaju porez na svoje bankarske prihode, osim građana nekih zemalja EU s kojima je u Andori potpisan sporazum o razmeni poreskih informacija. Ali svi stranci plaćaju 400 do 500 evra godišnje za vođenje svog računa.

- Naše finansijske institucije su pouzdane i garantuju poverljivost uloga - rekao je predstavnik Udruženja banaka Andore Fransesk Tarda.

Klijenti se u dokumentima banke ne vode pod prezimenom nego pod odgovarajućim brojem. Račun je moguće otvoriti za pola sata. Banka ne zahteva nikakve potrvrde o poreklu novca.

Pored toga, depoziti od pola miliona evra, daju pravo na dozvolu boravka u kneževini, rekao je Tarda. Kako je objasnio, po andorskim zakonima za otvaranje računa neophodno je lično prisustvo klijenta, a posle se prenošenje novca na račun mogu vršiti iz bilo koje zemlje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
andora rusija rusi Kipar ekonomska kriza kriza u Evropi milijarderi bogataši

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana