Tekst objavljen: 06.03.2013 10:50        


Norveški petrolejski direktorat obelodanio je da su na dnu Barencovog mora, koje je Dmitrij Medvedev, tadašnji predsednik Rusije, ustupio Norveškoj u okviru sporazuma o razgraničenju u Barencovom moru, pronađene ogromne količine zalihe nafte i gasa.

Rusi ponovili grešku: Poklonili još jednu Aljasku

U pitanju je najmanje 300 milona kubnih metara ugljovodonika od kojih može da se dobije 1,9 milijardi barela nafte i gasa čija se vrednost procenjuje na 30 milijardi evra.

Kritičari u Rusiji porede sporazum o Barencovom moru sa prodajom Aljaske Amerikancima. Ruski car Aleksandar II je 1867. Prodao SAD ogromnu teritoriju od 1,5 milona kvadratnih kilometara, i to za 5 centi po hektaru, pravdajući se udaljenošću od Rusije i velikim troškovima. Kasnije se pokazalo da je taj “sanduk leda’’ kako su je zvali Amerikanci danas bogato nalazište zlata,nafte i gasa
Pregovori o razgraničenju sporne teritorije u Barencovom moru i Severnom ledenom okeanu, površine 175.000 kvadratnih kilometara, vođeni su između SSSR-a i Norveške od 70-ih godina prošlog veka. Konačan sporazum potpisali su 2010. tadašnji ruski predsednik Dmitrij Medvedev i norveški premijer Jens Soltenberg.

Još tada su ruski kritičari dogovora tvrdili da je Moskva požurila kada je pristala da se odrekne sporne teritorije. Njihove sumnje su se sada obistinile.

- Ovo je sjajna vest za Norvešku. Severna Norveška će postati naša nova naftna pokrajina koja će doprineti usponu celokupne privrede zemlje - oduševljeno je prokomentarisao nalaze geologa Ola Borten Moe, ministar za energetiku.

Pripreme za posao veka već su počele - prebacuju se naftne platforme iz Severnog mora. Nije ni čudo, jer su zalihe nafte u norveškom delu Severnog mora pri kraju. Sve nade Norvežani su polagali u žilu u Barencovom moru.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
rusija norveška energetika nafta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana