Tekst objavljen: 27.03.2013 14:50        


Vlasnici ruskih depozita kojima prete gubici zbog zajma Evropske unije za spas Kipra od stečaja razmatraju strategije za povraćaj svog novca. Jedna opcija mogla bi, prema rečima advokata, biti tužba protiv Kipra ili pojedinih banaka.

Rusi se ne mire - tuže Kipar, ne daju svoj novac

Vlasnici velikih depozita na Kipru, a mnogi od njih su Rusi, mogli bi izgubiti do 40 odsto vrednosti svojih štednih uloga zbog paketa pomoći kojim Brisel namerava da stabilizuje Kiparski bankarski sistem.

Banke na Kipru zatvorene su već jedanaesti dan, a potrebni su "nadljudski" napori da bi banke na Kipru sutra bile otvorene, izjavio je guverner tamošnje centralne banke Panikos Demetrijades, u vreme protesta i neizvesnosti koja okružuje najveće banke na ostrvu i pokazuje da dogovor o kreditu pomoći nije rešio sve probleme.
- Vredi pokušati, neće to biti pravni slučaj rešiv u 24 sata, ali potez koji su odlučili da preduzmu zvuči kao eksproprijacija - rekao je advokat iz kancelarije Goltsblat BLP u Moskvi, Andrej Goltsblat.

Londonska advokatska firma PCB već je primila tri upita takve prirode iz Rusije. Veruje se da Rusi poseduju najveći deo od 19 milijardi evra koje ne potiču iz EU.

Vladimir Gidirim iz pravničke kuće Ernst&Young u Moskvi smatra da se veliki depoziti neće direktno oduzimati, dakle konfiskovati, već će se prebaciti u "dobru banku" kao deonički ulog.

Pre odluke o tužbi pred Međunarodnim sudom pravde advokati će razmotriti sve druge opcije za povraćaj novca.

Da bi dobio obećanih deset milijardi evra od Evropske unije, Kipar mora sam da skupi 5,6 milijardi. To može učiniti iz prisilnih gubitaka depozita većih od 100 hiljada evra, dok su ulozi do 100 hiljada evra zagarantovani.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Kipar rusija ekonomska kriza dužnička kriza bankrot kriza evrozone kriza u Evropi sud tužba

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana