Tekst objavljen: 22.03.2013 14:50        


Nemačka kancelarka Angela Merkel upozorila je da je strpljenje evropskih partnera u vezi sa naporima za osiguranje međunarodne pomoći Kipru ograničeno i upozorila Kipar da ne iscrpljuje strpljenje evropskih partnera.

Rusija odbila Kiprane, Merkel izdaje strpljenje (Pixelfehler/CC-BY-SA 3.0/Wikimedia Commons)

Ona se takođe požalila na razgovore sa kiparskom vladom, koja danima nije bila u kontaktu sa međunarodnim kreditorima - Evropskom unijom, Evropskom centralnom bankom i Međunarodnim monetarnim fondom.

Evrogrupa se protivi direktnom učešću Rusije u programu finansijske stabilizacije Kipra, saopštio je ministar finansija Malte Edvard Šikluna. Prema njegovim rečima, izgleda, kao da Evrogrupa ne želi da iznosi probleme iz svoje kuće i namerava da ih sve sama reši u okviru porodice.
Merkelova je odbacila predlog kiparske vlade o uključivanju penzionih fondova u plan za spasavanje zemlje, poručujući da EU ni u kom slučaju ne sme napustiti svoje principe.

Istovremeno, ruski ministar finansija Anton Siluanov kaže da je "Rusija završila pregovore sa Kiprom" i da "predlozi kiparske strane nisu zainteresovali Moskvu".

Ruskim investitorima je ponuđeno eksploatisanje rezervi gasa koje se nalaze u kiparskim teritorijalnim vodama, kao i odlaganje otplate ruskog zajma od 2,5 milijardi evra Kipru.

Prema rečima ruskog ministra finanasija, nije se govorilo o davanju kredita Kipru, jer je EU odredila visinu duga koji Kipar ne sme da premaši, a "davanje kredita bi značilo povećanje kiparskog duga".

Razlog ovakve ruske reakcije leži u predlogu koji će, kako stavri stoje, ipak biti usvojen u nedostatku boljeg rešenja, da se svi bankarski depoziti u zemlji preko 100.000 evra oporezuju, a više od trećine ukupnih depozita pripadaju upravo ruskim kompanijama i bogatašima i premašuju pomenutu granicu.

Rusija će sačekati da vidi kakvo će biti rešenje Finansijske trojke (EU, EBC, MMF) i na osnovu toga će odlučiti o svom učešću u delu restrukturisanja dugova, saopštio je Siluanov.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dužnička kriza ekonomska kriza kriza u Evropi kriza evrozone EU evropska unija Kipar merkel

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana