Tekst objavljen: 19.04.2013 12:10        


Direktor Jat ervejza Vladimir Ognjenović kaže da bi aviokompanija sa strateškim partnerom postala profitabilna već sledeće, a održiva u roku od nekoliko godina. - I u slučaju da ne dođe do partnerstva, prema projektovanom poslovanju , kompanija bi mogla da ostvari likvidnost - rekao je on.

"Sa ili bez Arapa Jat može da bude profitabilan"

Ognjenović navodi da Jat posluje sa gubitkom kao i većina aviokompanija, što je delimično posledica globalne ekonomske krize. - Iako su okolnosti loše, za ovu godinu planirano je da se taj gubitak smanji - ističe Ognjenović.

Kako je napomenuo direktor Jata, posle više od 20 godina ta kompanija počinje obnovu flote.

- Krajem maja stići će prvi avoni marke 'erbas'. Jat trenutno pregovara o zakupu dva "erbasa 320", dva "erbasa 319" i jednog aviona 'atr-500' - dodaje Ognjenović.

Ognjenović je podsetio da je Jat sa kompanijom Etihad potpisao tzv. "kod šer" ugovor, koji ne podrazumeva samo zajedničku prodaju karata, već i zajedničke letove.

- To znači da će Jat posle 20 godina, najudaljenije destinacije Etihada kao što su Australija, Kina i Južna Afrika, pokriti svojim letom, moći da prodaje karte po svojim tarifama, kroz svoje distributivne kanale - navodi Ognjenović.

Prema njegovim rečima, time će se Jatov prihod na nekim linijama najmanje udvostručiti, a na drugima ostvariti i veći rast. Ognjenović kaže da će cene karata će biti povoljnije, a putnici će dobiti veći broj povezanih letova.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
jat airways Jat aviokompanije aviosaobraćaj vazdušni saobraćaj etihad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana