Tekst objavljen: 20.02.2013 12:50        


Udruženje arhitekata i Društvo arhitekata Beograda smatra da bi bila greška ukoliko bi se sa zgrade Generalštaba skinuo status zaštićenog sponemika kulture.

Sačuvati Generalštab, ne praviti šeikov hotel

Inicijativa za skidanje tog statusa pokrenuta je nakon zainteresovanosti investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da na mestu Generalštaba koji je oštećen tokom bombardovanja 1999. godine, sagrade luksuzni hotel.

Udruženje arhitekata Srbije i Društvo arhitekata Beograda, smatra da bi brisanje bila nepopravljiva greška jer je "zgrada Generalštaba jedan od značajnih arhitektonskih dela Srbije koje je prepoznatljivo i u svetskim okvirima”.

- Zgradu je projektovao čuveni arhitekta, akademik SANU profesor Nikola Dobrović. Nakon izgradnje kompleks je uvek pobuđivao pažnju i postao reperna urbanistička tačka Beograda. Kompleks Generalštaba je objekat koji svedoči da smo bili kadri da iznedrimo delo internacionalnih kvaliteta sa regionalnim karakteristikama, a da smo danas kadri da to prepoznamo i sačuvamo - navodi se u saopštenju asocijacija arhitekata.

Oni dodaju da "za razne namene: hotele, poslovne i druge zgrade ima niz atraktivnih lokacija, a brisanjem kompleksa kao ovog bi bilo nepopravljivo brisanje istorije i memorije. Ne treba rušiti kompleks Generalštaba, on pripada srpskoj kulturi".

Oni predlažu ponovno raspisivanje konkursa za rekonstrukciju "kojim bi se vratio spoljni izgled, a unutrašnjost promenila, s time da treba ispitati mogućnost novog uređenja parternih površina, podrumskih i prizemnih etaža”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
generalštab Beograd hoteli hotel ujedinjeni arapski emirati emirati UAE arhitektura

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana