Tekst objavljen: 01.11.2012 9:41        


Sjedinjene Američke Države će krajem godine dostići limit zaduživanja, saopštilo je Ministarstvo finansija u Vašingtonu.

SAD dostižu limit duga, 16.390 milijardi dolara

Trenutno dug SAD-a iznosi oko 16,2 biliona (hiljada milijardi) dolara, a dalje zaduživanje za potrebe pokrivanja manjka u budžetu će rezultirati premašivanjem granice zaduživanja, određene na 16,39 biliona dolara, na samom kraju godine.

Limit će biti dostignut negde između 6. novembra, kad se održavaju izbori za predsednika i predstavnike u Kongresu, i početka januara, kad novi kongresmeni treba da polože zakletvu.

U Vašingtonu se tokom jula odigrala oštra politička bitka oko podizanja granice zaduživanja, koja je okončana kompromisom. Ukoliko limit ne bude povećan na vreme, Ministarstvo finansija je saopštilo da će verovatno preduzeti "vanredne mere" za dalju javnu potrošnju bez povećanja duga sve do januara 2013.

- Ministarstvo je ovlašćeno da preduzme određene vanredne mere koje će Kongresu dati više vremena da obezbedi pokrivanje zakonskih obaveza SAD-a. Očekujemo da će te mere obezbediti dovoljno 'prostora' u okviru limita zaduženosti da vlada do početka 2013. nastavi da pokriva svoje troškove - navodi se u saopštenju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
dug države zaduživanje zaduženost Amerika sjedinjene američke države SAD državni dug

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana