Tekst objavljen: 29.11.2012 9:38        


Američki proizvođači duvana koji su godinama negirali argumente o štetnosti pušenja bi sami morali da finansiraju javnu kampanju koja će potvrditi da lažu.

SAD: Duvandžije moraju da plate za svoje laži

Odluku vašingtonske sudije Gledis Kesler agencija Rojters je označila kao najoštriju kaznu za proizvođače cigareta koji godinama vode spor s američkim ministarstvom pravde.

Žalbu koju su proizvođači cigareta podneli na presudu o neophodnosti takve kampanje, odbio je federalni apelacioni sud letos.

Sudija Kesler je u obrazloženju presude navela da će reklamna kampanja biti odgovarajuća protivteža "prevarama" kojima su se duvanske firme služile najmanje od 1964. godine.

Inače, najveće američke duvanske firme su 2010. godine potrošile više od osam milijardi dolara na reklamnu kampanju svojih proizvoda.

U procesu o formulaciji koje je predložio sud, koji se proteže od 2006. godine, protestovale su uglavnom zbog toga što je njihova dosadašnja kampanja okarakterisana kao obmanjujuća.

Presudu federalnog suda proizvođači cigareta su sada prihvatili bez većih komentara, jer "razmatraju presudu".

S druge strane pozdravili su je protivnici pušenja koji smatraju da je proces protiv proizvođača duvanskih proizvoda trajao nedozvoljeno dugo.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Amerika sjedinjene američke države SAD zdravlje sud presuda duvan cigarete

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana