Tekst objavljen: 01.11.2012 13:58        


Sjedinjene Američke Države su po prvi put ove godine ispale sa liste vodećih 10 najprosperitetnijih zemalja, na kojoj su, po bogatstvu i blagostanju građana, najbolje rangirane tri skandinavske zemlje.

SAD pale sa liste 10 najprosperitetnijih zemalja

Prema godišnjem indeksu prosperiteta, koji sastavlja nezavisna savetodavna organizacija "Legatum institut", SAD su pale na 12. sa 10. pozicije, u vreme sve većih sumnji u zdravlje najveće nacionalne privrede na svetu i sposobnosti njenih političara.

Norveška i Danska zadržale su vodeće pozicije, koje su zauzimale i 2011, dok je Švedska preskočila Australiju i Novi Zeland i našla se na trećem mestu. Preostala mesta među prvih deset zauzimaju Kanada, Finska, Holandija, Švajcarska i Irska.

Na poslednjem mestu liste nalazi se Centralnoafrička Republika. Prema ovom Indeksu Srbija je na 79. mestu. Slovenija je 24, Hrvatska 50, Crna Gora 57, Makedonija 75, dok su Albanija i Bosna i Hercegovina na 92. i 99. mestu.

Švajcarska, Norveška i Singapur nalaze se na prva tri mesta prema podindeksu koji meri zadovoljstvo građana ekonomijom i njihova očekivanja od nje. U oblasti preduzetništva, Danska se našla ispred Švedske i Finske, zahvaljujući inovacijama i mnogim mogućnostima koje pruža preduzetnicima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
prosperitet SAD sjedinjene američke države Amerika zemlje sveta

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana