Tekst objavljen: 16.09.2013 15:30        


Razlika u stopi zapošljavanja izmedju američkih porodica sa najvišim primanjima i onih sa najnižim porastao je na najviši nivo otkako se pre jedne decenije započelo sa praćenjem tih podataka, zaključeno je na osnovu analize podataka američke vlade.

SAD: Siromašni teže do posla dok bogati rade

Stopa nezaposlenosti kod porodica sa najnižim primanjima, koje zarađuju manje od 20.000 dolara godišnje (15.000 evra), porasla je na 21 odsto, što je gotovo jednako stopi iz 1930-ih godina i perioda Velike depresije.

Među američkim domaćinstva sa primanjima većim od 150.000 dolara godišnje (113.000 evra), stopa nezaposlenosti je 3,2 odsto, odnosno na nivou koji se obično definiše kao puna zaposlenost.

Istovremeno, radnici sa srednjim primanjima sve više odlaze na lošije plaćene poslove, zamenjujući tako manje kvalifikovane i slabije plaćene radnike, koji zbog toga postaju nezaposleni ili su primorani da rade manje radnih sati, pokazuje analiza.

- Ovo nije recesija 'jednakih mogućnosti' ili oporavak jednakih mogućnosti. Jedan deo Amerike je u depresiji, dok je drugi u punoj zaposlenosti - izjavio je direktor Centra za istraživanje tržišta rada pri Severnoistočnom univerzitetu u Čikagu, Endru Sam.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana