Tekst objavljen: 16.05.2013 10:30        


SAD su sprovele agesivnu kampanju lobiranja u cilju slamanja otpora protiv američke genetski modifikovane hrane (GMO) u Evropi i drugim zemljama, otkriveno je uvidom u preko 900 američkih depeša.

SAD umesto demokratije po svetu šire GMO hranu

Američki zakonodavci lobirali su u inostranstvu da bi promovisali GMO useve kao što je soja, pokazala je analiza zvanične prepiske Vašingtona, prenosi britanski Gardijan.

Takva "korporativna diplomatija" dva puta je učestalija u odnosu na diplomatske napore za pomoć u hrani u svetu, navodi FWW. Izvršna direktorka FWW Venona Hauter kaže da je uznemirujuće što je američka vlada uložila toliko truda u promovisanje GMO industrije.
Grupa Fud end voter voč (FWW) iz Vašingtona analizirala je oko 900 diplomatskih dokumenata koje je pre dve godine objavio Vikiliks i otkrila pažljivo smišljenu kampanju za slamanje otpora prema GMO u Evropi i drugim zemljama i promovisanje velikih američkih kompanija iz poljoprivrednog sektora.

Dokumenti pokazuju da su u Evropi i drugim delovima sveta sprovedene razne strategije, organizovani seminari o novim biotehnologijama i konferencije za štampu sa ciljem da se naučnici, mediji, poljoprivrednici, zvaničnici i uopšte veliki igraci u toj grani privrede, ubede da su genetski modifikovani proizvodi bezbedni i korisni.

Izveštaj FWW nudi dalji uvid u moć poljoprivredne i biotehnološke industrije u SAD, nakon što je američki Vrhovni sud stao na stranu Monsanta u naporima te kompanije da nametne svoje genetski modifikovano seme soje. Sud je presudio da jedan poljoprivrednik iz Indijane mora direktno od Monsanta da kupuje seme svaki put kada planira novi zasad soje.

Potezi Stejt departmenta zadiru i na pravni teren, navodi FWW, dodajući da su se zvaničnici SAD u inostranstvu protivili jasnom obeležavanju i zabrani uvoza GMO proizvoda. U izveštaju grupacije se navodi da se u depešama u oko sedam odsto slučajeva imenuju pojedinačne kompanije, a u šest odsto upravo Monsanto.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
SAD sjedinjene američke države Amerika genetski modifikovana hrana GM hrana GMO

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana