Tekst objavljen: 28.09.2012 11:49        


Evrozona neće preživeti zimu – tvrdi Žak Sapiro, direktor francuske Više škole društvenih nauka, i ističe da bi Unija mora da prizna poraz tog projekta.

Sapiro: Evrozona neće preživeti zimu

Kako prenose francuski mediji, Sapiro sumnja da će se u skorije vreme naći sredstva za spašavanje evrozone.

Ako EU uspe da pređe na obimni ekonomski rast počevši od 2013-2014. godine, tada će, kao suštinski magnet za druge ekonomije, sačuvati svoju specifičnu težinu. Sapiro se nada da će vlade zemalja EU pre usvojiti logiku ekonomskog rasta, nego politiku smanjivanja troškova, koja je neophodna kako bi se sačuvala evrozona.
- Da li bi se trebalo omogućiti evrozoni pravo na dalje postojanje i da li bi joj trebalo dati odgovarajuća sredstva? Može li Nemačka da otplati postojanje evrozone – pita Sapiro.

On navodi da nije problem u tome želi li Nemačka to ili ne. Pitanje je može li ona to da uradi?

U varijanti da EU prizna da je projekat doživio fijasko – morala bi biti doneta odluka o tome da se spašava ono što se spasiti može. Odnosno, da se učine napori u oblasti političke i ekonomske integracije jedinstvenog prostora.

Saporo smatra da će, ovakvom obliku, evrozona veoma teško preživeti predstojeću zimu i 2013. godinu, ali to ne znači da će EU nestati. Unija će, navodi on, proći kroz period reformi, ali će nastaviti svoj razvoj.

Pravo pitanje se krije se u razvijanju evropske ekonomije. Ako se predloži politiku smanjenja troškova, apsolutno jednoznačno, to će ekonomiju voditi ka dugoročnom padu tokom četiri do šest godina.

- U vezi s tim, politička težina EU u međunarodnoj areni će se suštinski smanjiti, što će posledično voditi ka brojnim krizama unutar EU – upozorava Sapiro.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evrozona ekonomska kriza kriza u Evropi evro evro opstanak

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana