Tekst objavljen: 17.04.2013 14:50        


Bugarska je najsiromašnija članica EU gdje se radnicima u proseku plaća 3,7 evra po satu, dok je prošle godine sat rada u Švedskoj bio 39 evra. Razlike u evropskim platama izraženije su i od razlika u nacionalnom bogatstvu, a rad se najbolje plaća i u Belgiji i Danskoj.

Sat rada u Bugarskoj 3,7 evra, u Švedskoj 39 evra

Evrostat u proceni troškova rada za 2012. godinu navodi da radnik EU u proseku košta oko 23 evra, dok je u osam zemalja iz nekadašnjeg istočnog bloka ispod deset evra.

Bugarska je od 2008. podigla satnicu za 43 odsto, ali i sa tim tempom povećanja s platama je bliže prilikama u Africi. Slovenija ima bruto satnicu od 15 evra, a Češka nešto iznad deset evra.

Grčka, Portugal, Španija i Italija svrstavaju se u grupu zemalja koje žive iznad mogućnosti. Plate u Grčkoj srozale su se za desetinu, u Mađarskoj su pale 4,6 odsto, a u Hrvatskoj 5,4 odsto, gdje se i u ovoj godini očekuje dalji pad plata zbog smanjenja javne potrošnje, ali i inflacije.

Prema Evrostatu, cena sata rada, koja uključuje neto platu, te poreze i sve socijalne doprinose prošle godine u Hrvatskoj bila je 8,7 evra.

Najbolji prosek, 10 evra bruto satnice, u Hrvatskoj ima javna uprava, a najlošiji građevinski sektor u kojem sat rada košta 7,7 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska unija EU cena rada zaposleni radnici radno vreme

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana