Tekst objavljen: 08.11.2012 11:56        


Savet Narodne banke Srbije zalagaće se da se ostvare dva osnovna cilja. Prvi je održavanje inflacije u planiranim okvirima, a drugi je zaštita „carevog blaga", odnosno deviznih rezervi od ataka onih koji jesu na muci, ali ne mogu da reše svoje probleme tako što će računati na državne pare, najavljuje predsednik Saveta NBS Nebojša Savić.

Savić: Čuvaću devizne rezerve da se ne istope

Savić navodi da "čim dođe do pomeranja kursa, čuju se zahtevi privrednika da se devizne rezerve iskoriste na odbranu kursa. Kada bi ih neko poslušao, devizne rezerve potrošile bi se za tri-četiri meseca. I šta onda?"

- Zašto se sada ne suočimo sa problemom konkurentnosti privrede, izvoza, kako bolje da radimo, više da radimo i manje da trošimo? Suština našeg problema su preveliki javni rashodi, prevelike zarade u javnom sektoru, kao i opadajuće zarade i zaposlenost u privatnom sektoru. Ovde nije došlo do suočavanja sa realnošću, a taj hendikep ne može da reši atak na rezerve NBS. Kada bi se i dozvolilo da se one potroše, opet bi na dnevni red došli ovi problemi - kaže on.

Kada je kurs dinara u pitanju, Savić kaže da "treba biti realan. Da bismo mogli ozbiljno da govorimo o tome šta su perspektive, suština je povećanje izvoza. Nama nedostaje više deviznog priliva".

- U prethodnih 10 godina deo toga je bio prikrivan stranim direktnim investicijama, privatizacijom, donacijama i doznakama naših radnika u inostranstvu. A tek onda je dolazio izvoz. Normalno bi bilo da najveći izvor deviznog prihoda bude izvoz. On mora da se udvostruči sa 20 do 30 odsto BDP-a, na 50 ili 60 odsto BDP-a. Kada budemo imali takav devizni priliv, onda možemo da govorimo o tome na kom nivou će se kurs stabilizovati - objašnjava predsednik Saveta NBS.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
devizne rezerve nebojša savić nbs Narodna banka Srbije savet guvernera dinar izvoz

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana