Tekst objavljen: 15.10.2012 7:43        


Francuski sud u Lionu je doneo presudu da je Monsanto Laso formula za uklanjanje korova, koja sadrži aktivnu supstancu alahlora, jako štetna po zdravlje ljudi.

Seljak koji je pobedio Monsanto

Ta supstanca dovela do toga da je Pol Fransoa, francuski poljoprivrednik, zadobio doživotno neurološko oštećenje čije su posledice stalni gubitak memorije, glavobolje, i mucanje u govoru.

Francuska je zvanično zabranila Lasso proizvod u zemlji u skladu sa direktivom Evropske unije koja je usvojena 2006, i kojom se zabranjuje dalje korišćenje ove hemikalije na usevima u svim zemljama članicama. Ali uprkos svim dokazima koji dokazuju da alahlor doprinosi neuravnoteženosti hormona, i da izaziva reproduktivne ili razvojne probleme, i da čak izaziva i kancer, ova hemikalija se i dalje koristi na konvencionalnim biljnim kulturama širom SAD do današnjeg dana.
U izveštaju se navodi da je 47-godišnji poljoprivrednik tužio Monsanto još 2004. godine, nakon što je udahnuo Laso proizvod dok je čistio svoju prskalicu.

Nedugo nakon toga, Fransoa je počeo da oseća stalne simptome koji su ga sprečavali da radi, za koje tvrdi da su direktna posledica izloženosti ovom hemijskom sredstvu.

Budući da Laso pakovanje pesticida nije imalo adekvatno upozorenje o opasnosti od izlaganja, Fransoa je svojevremeno tvrdio da je Monsanto bio nemaran u obezbeđivanju adekvatne zaštite svojim potrošačima.

Na iznenađenje mnogih, francuski sud se složio s njegovim navodima i predstavljenim dokazima, objavljujući ranije ove godine da je "Monsanto odgovoran za patnje Pola Fransoa nakon što je udahnuo Lasso proizvod... i da mora da mu pruži punu nadoknadu za to“.

Rečeno je da sud traži i stručno mišljenje o proceni Frasnoovih tegoba da bi mogao da odredi koliko će Monsanto biti obavezan da mu nadoknadi u ovom slučaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Francuska monsanto GM hrana GMO

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana