Tekst objavljen: 27.05.2013 14:10        


Glavni ekonomista Svetske banke za Srbiju Lazar Šestović izjavio je danas da je zamrzavanje plata u javnom sektoru i penzija, svakako, jedna od mera koje treba razmotriti u procesu fiskalne konsolidacije.

Šestović: Zamrzavanje plata i penzija prioritet

Šestović je istakao da bi tu meru trebalo razmotriti jer svi delovi vlade, odnosno svi nivoi vlasti, moraju da daju svoj doprinos u fiskalnom prilagođavanju, odnosno smanjenju ukupnih rashoda.

- To, svakako, nije najpopularnija mera, ali kada uzmete u obzir koliko je ucešće penzija i zarada u ukupnoj potrošnji, to se onda nekako stavlja na prvo mesto kao jedan od prioriteta - rekao je on.

Srbija mora pronaći način da smanji nivo finansijske podrške koju pruža lokalnim samoupravama, ako želi da povrati budžetsku ravnotežu. U vreme fiskalne krize, lokalne samouprave, kao i centralna vlast, moraju da se prilagode - delom tako što će povećati svoje prihode, a delom smanjivanjem subvencija preduzećima u svom vlasništvu, rekao je vodeći specijalista Svetske banke za upravljanje javnim sektorom Vilijam Dilindžer.

Prema njegovim rečima, najbolji i najjednostavniji način za prilagođavanje na lokalnom nivou bio bi da se udeo opština u prihodu od poreza na zarade vrati na pređašnji nivo, odnosno smanji sa 80 na 40 odsto.

Drugi, manje poželjan način, bio bi smanjivanje nivoa nenamenskih transfera, a ni pokušaji da se problem finansiranja reši prenošenjem novih nadležnosti na lokalne samouprave do sada nisu pokazali uspeh, rekao je Dilindžer.

Posle sprovođenja fiskalnog prilagođavanja i konsolidacije, trebalo bi stabilizovati pravila za finansiranje lokalnih samouprava tako što bi se fiksirao procenat udela u porezu na zarade, pojednostavljena formula za raspoređivanje transfera i obezbeđeno da budu u potpunosti finansirani u godišnjem budžetu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

1 komentar

  1. User image
    Slavisas 27.05.2013 18:44

    meni nista nije jasno, imacu manju platu i manje cu moci da kupim i sta onda? Sta je sa privredom? Umesto da se uradi reorganizacija raznoraznih agencija i javnih preduzeca pa da se ili ljudi otpuste ili da im se smanji plata......zamislite, hipoteticki, da neprimamo plate uopste? Znaci nista nebi kupili i sta onda......bice bolje?! sta?!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
zamrzavanje plata i penzija budžetska ravnoteža svetska banka zamrzavanje javne finansije budžet Srbije lokalne samouprave

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana