Tekst objavljen: 09.04.2013 16:50        


Silicijumska dolina, oblast u blizini San Franciska, svetski je centar informacionih tehnologija. Uprkos tome, ovo mesto ima i svoju tamnu stranu. Broj beskućnika u Silicijumskoj dolini porastao je za 20 odsto od 2011. godine.

Silicijumska dolina postaje dolina beskućnika

Zvuči paradoksalno, ali usled vrtoglavog uspona Silicijumske doline, mnoge porodice su nazadovale na društvenoj lestvici.

Hispano-amerikanci, koji čine četvrtinu stanovnika Silicijumske doline, zarađuju tek 19.000 dolara godišnje (što predstavlja pad od čak 14 odsto u poslednjih pet godina). Ta suma nije ni približno dovoljna za plaćanje računa.

Prosečna cena kuće u Silicijumskoj dolini je 550.000 dolara, dok cena stanarine za dvosoban stan iznosi tek nešto manje od 2.000 dolara mesečno. Četvoročlanoj porodici u Silicijumskoj dolini treba oko 90.000 dolara godišnje kako bi pokrili troškove kirije, hrane, prevoza i brige o deci.

Radnici koji su ostali bez posla danas žive u šatorima i neformalnim naseljima. Oni ne uspevaju da nađu posao, uprkos usponu industrije informacionih tehnologija koji se odigrava u njihovom komšiluku.

Nezaposleni u Silicijumskoj dolini danas se bore za goli opstanak, dok samo nekoliko ulica dalje, mega-bogati postaju još bogatiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Silicijumska dolina opstanak SAD Amerika amerikanci beskućnici siromaštvo nezaposlenost

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana