Tekst objavljen: 05.11.2012 18:20        


Skupština Srbije je usvojila izmene Zakona o Narodnoj banci Srbije, čiji je osnovni cilj usklađivanje sa propisima EU i obezbeđivanje kontinuiteta u radu organa te institucije.

Skupština usvojila izmene zakona o Narodnoj banci

NBS je tražila da se te izmene donesu u što kraćem roku, zbog potrebe izbora članova Saveta guvernera NBS i direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama u zakonom predviđenom roku.

Pojedina rešenja u prethodnim izmenama i dopunama tog zakona koja su usvojena početkom avgusta izazvala su nedoumice i dovela u pitanje njihovu usklađenost sa pravnim tekovinama EU, zbog čega je važno njihovo otklanjanje u postupku pregovora Srbije sa Unijom.

Tako su osnovni ciljevi usvojenih izmena jačanje položaja centralne banke, pre svega svih aspekata njene nezavisnosti i samostalnosti, zatim preciziranje i unapređenje njenih funkcija - zaštita prava i interesa korisnika finansijskih usluga, obezbeđivanje kontinuiteta u radu članova organa NBS, kao i pravo funkcionera na zaštitu u slučaju razrešenja pred Ustavnim sudom Srbije.

Izmenama je propisano različito trajanje mandata funkcionera NBS, tako da se kod prvog izbora članova Saveta guvernera, predsednik bira na pet godina, a ostali članovi na četiri, tri, dve i jednu godinu, a svaki naredni izbor predsednika i članova saveta biće na pet godina.

Kod prvog izbora direktora Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama, izbor je na pet godina, a svaki naredni izbor biće na šest godina. Posle isteka mandata viceguvernera izabranih do dana stupanja na snagu ovog zakona, kod prvog sledećeg izbora jedan viceguverner biće biran na četiri godine, drugi na tri godine, a ostali na dve godine, dok će svaki naredni izbor viceguvernera biti na period od šest godina.



Takođe se predviđa da će se, u slučaju prestanka funkcije člana saveta, odnosno viceguvernera, pre isteka mandata na koji su izabrani, novi član saveta, odnosno viceguverner birati na period do isteka mandata funkcionera kojima je funkcija prestala.

To se odnosi i na direktora Uprave za nadzor pošto je usvojen amandman Odbora za finansije, pa tako, ukoliko direktoru Uprave pre isteka mandata prestane funkcija novi direktor se bira na period do isteka mandata direktora kome je funkcija prestala, “čime se obezbeđuje kontinuitet u radu i konsikutivnost pri izboru”.

Predsednik i članovi Saveta guvernera, kao i direktor Uprave, biće izabrani u skladu sa ovim zakonom u roku od 30 dana od stupanja na snagu zakona. Fukcioner NBS koji je razrešen funkcije može podneti žalbu Ustavnom sudu u roku od 30 dana od objavljivanja odluke u Službenom glasniku.

Savet guvernera doneće Statut NBS u roku od tri meseca od dana stupanja na snagu ovog zakona. Predviđeno je da zakon stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku". Skupština Srbije pre tri meseca, na početku mandata nove vlade, usvojila je izmene Zakona o NBS, koje su izazvale kritike EK

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
nbs Narodna banka Srbije zakon o nbs nezavisnost nbs skupština srbije

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana