Tekst objavljen: 14.09.2012 10:25        


Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović ocenio je da su male šanse da predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u oktorbu odobre Srbiji novi aranžman i naveo da je prvi loš znak što je u predloženom budžetu za pet milijardi dinara povećan deficit.

Slabi izgledi da MMF Srbiji odobri aranžman

- U predloženom budžetu su dva skupa mera. Prvi se odnosi na uštede od 20 milijardi dinara i to je pohvalno, ali je Vlada, međutim, rashode povećala za 25 milijardi dinara, pa je u stvari u budžetu povećan deficit za pet milijardi - kazao je Petrović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

On je istakao da je Vlada Srbije trebala da smanji deficit, te da je njegovo povećanje "prvi loš znak".

- Sad je nezivesno hoće li MMF odobriti Srbiji novi aranžman. Pred Srbijom je da Vlada pokaže da ima nameru da ozbiljno sredi javne finansije na srednji rok i da već preduzme neke zakonske i budžetske korake koji bi to potvrili i tek onda da počnu pregovori za Fondom - naveo je Petrović.

On je dodao da su prema njegovom mišljenju male šanse da u oktobru MMF odobri Srbiji novi aranžman.

- Čini mi se da će MMF čekati da vlada pripremi taj srednjoročni plan smanjenja deficita i javnog duga - kazao je predsednik Fiskalnog saveta ocenjujući da je značajno poljuljano poverenje između Vlade i MMF.

Petrović je istakao i da ubuduće ne sme biti ukupnog povećanja poreza i da se "dobro obrati pažnja" na rashodnu stranu budžeta.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Pavle Petrović Fiskalni savet misija MMF MMF Vlada Srbije aranžman

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana