Tekst objavljen: 07.05.2013 10:10        


Državni službenici su zahvaljujući spajanju Međunarodnog praznika rada i Uskrsa praznovali čak šest dana. I dok su se „srećnici” koji se finansiraju iz državnog budžeta odmarali, većina radnika u privatnim firmama „uhvatila” je samo jedan ili nijedan slobodan dan.

Slobodni dani? Nema praznika kod privatnika

Kako bi opstali na tržištu, većina privatnika je radila tokom praznika. Nakon Uskrsa i Međunarodnog praznika rada, sledi Dan pobede 9. maja, tako da će državni službenici, kad se sve sabere od 29. aprila do 13. maja imati svega pet radnih dana.

Za njih kao da nije praznik

Radnici brze hrane Loki na Dorćolu radili su non-stop svih dana praznika. Zaposleni u ovom objektu nisu mogli da odmore čak ni na Uskrs. Na pitanje da li su dodatno plaćene za ovaj rad, prodavačice kažu: "Bez obzira na praznik, kod nas je sve isto i radno vreme i plata.”
Dežurni dragstori “Višnica dućana” su svih dana praznika bili otvoreni neprekidno 24 sata.

- Radnici koji rade na praznik imaju dnevnice jer se rad na praznik kod nas uvek plaća. Po pravilu tada ima i više posla, jer većina radnji ne radi, pa su potrošači kod nas obavljali sve neophodne kupovine - kaže radnica Vesna Velimirović.

Ipak, nisu svi privatnici plaćali rad na praznik. U objektima trgovinskog lanca “Aman”, iako se 1. maja radilo skraćeno do 14 časova, radnicima nije plaćen rad niti imaju pravo na slobodan dan.

Zaposleni u pekari Klas radili su skraćeno svih dana za vreme praznika, osim na Uskrs. - Ovo je prvi put da radimo 1. maja, ranijih godina taj dan nam je bio slobodan. Rečeno nam je da ćemo dobiti dodatnu dnevnicu, ali pravu istinu saznaćemo kad dobijemo platu na kraju meseca - kroz sumnju je objasnila jedna od prodavačica.
Pekara “Euro caffe” u centru grada bila je zatvorena samo na Uskrs, a svih ostalih dana praznika potrošači su mogli pazariti pecivo u bilo koje doba dana i noći jer je su zaposleni radili po uobičajenom radnom vremenu non-stop.

- U ovom gradu živo dva miliona ljudi, a tu su i stranci, neko mora sve te ljude da usluži, pa moramo da radimo svih dana praznika - kaže radnica za kasom.

Puno posla i duple dnevnice imali su radnici brze hrane Goldiz. - Radili smo sve dane praznika, ali smo zato dobile duple dnevnice - kaže radnik Ivan Prendivoj.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
radno vreme prava radnika prava zaposlenih zaposleni radnici neradni dani slobodni dani

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana