Tekst objavljen: 24.04.2013 14:10        


Danas ističe rok za hrvatsko-slovenački dogovor o Kranjskoj kobasici, pišu regionalni mediji. S obzirom da Hrvatska i Slovenija ne mogu da se dogovore, o imenu će odlučivati arbitraža pred Evropskom komisijom.

Slovenačko-hrvatsko rat za kranjsku kobasicu

Kako prenose tamošnji mediji, Hrvatska je predložila da se kod njih kranjska proizvodi pod imenima "hrvatska ili klasična kranjska kobasica", međutim, Slovenija na to ne pristaje.

Slovenački Delo je još pre dve godine objavio kako su njihove kranjske kobasice zaštićene kao proizvod sa geografskim poreklom već više od tri godine, i da Slovenija namerava da pokrene postupak da budu i pod zaštitom EU.

Slovenci su se odlučili na to zbog reklamiranja kranjske kobasice "jednog od najvećih hrvatskih mesoprerađivačkih pogona". Slovenci tvrde da kranjske kobasice u Hrvatskoj nemaju sertifikat, i da u Sloveniji postoji samo 11 proizvođača s sertifikatom.

U Hrvatskoj najmanje tri hrvatska mesoprerađivačka pogona prave kobasicu pod tim imenom, a Slovenci tvrde kako se ni približno ne radi o pravoj "Kranjskoj kobasici", navodi Index, hr.

S obzirom da do dogovora između dve zemlje nije došlo, o imenu kobasice odlučivaće arbitraža.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kranjska kobasica Hrvatska slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana