Tekst objavljen: 14.05.2013 13:50        


Evropski ministri finansija razmatrali su u Briselu planove nove italijanske vlade i nesigurnu finansijsku situaciju u Sloveniji, kako bi utvrdili da li bi ona mogla da postane šesta država bloka kojoj je potreban paket pomoći.

Slovenija glavna tema ministara finansija EU

Ministri 17 zemalja članica koje koriste evro razmatrali su i izglede Portugala, Grčke i Kipra, koji su već primili hitne pozajmice programske pomoći, a koji za uzvrat moraju da ispune oštre uslove.

Na sastanku je dominiralo pitanje Slovenije, zbog bojazni da bi ona mogla postati sledeća problematična članica bloka i pridružiti se Grčkoj, Irskoj, Portugalu, Španiji i Kipru.

- Slovenačka vlada saopštila je da ne želi paket pomoći, da želi da se izbori bez njega - rekao je nemački ministar finansija Volfgang Šojble. - Smatram da je to ispravno, ali još treba da iznese neophodne mere. To nije lako - rekao je on.

Tržišta su zabrinuta stanjem slovenačkih banaka, koje su pretrpele gubitke posle kraha tržišta nekretnina.

Javni dug Slovenije daleko je ispod proseka EU, medjutim, ta zemlja već ima teškoća da ga refinansira i primorana je da uvodi smanjenja budžeta i oštre reforme.

Ministrima će se u utorak pridružiti njihove kolege iz 10 zemalja EU koje ne koriste evro. Na tom sastanku biće razmotreno pitanje evropskog napretka ka bankarskoj uniji kao i načini poboljšanja borbe protiv utaje poreza.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomska kriza dužnička kriza slovenija evropska unija EU

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana