Tekst objavljen: 21.06.2013 14:41        


Vlada Slovenije zalaže se za prodaju 15 državnih preduzeća kako bi stabilizovala finansije i izvela zemlju iz krize. Parlament te bivše jugoslovenske republike na današnjoj vanrednoj sednici trebalo da odlučuje o listi 15 preduzeća u kojima država ima vlasnički udeo.

Slovenija na rasprodaji: Sve državno biće privatno

Prema predlogu vlade premijerke Alenke Bratušek ta preduzeća trebalo bi da budu prodata što pre.

Aerodrom Ljubljana, Adria ervejz, Tehnika, Nova Kreditna banka Maribor, Telekom Slovenije, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimpia, Unior, Žito, Elan, Foton i Helios, petnaest je slovenačkih državnih preduzeća koje bi uskoro trebalo da promene vlasnika.
Slanjem predloga o prodaji slovenačkih preduzeća, premijerka Bratušek je samo poslušala preporuku Evropske komisije koja je Slovencima predložila prodaju kako bi što pre izašli iz krize i stabilizovali javne finansije.

Za neka preduzeća, kako navodi index.hr, već postoji interesovanje, pa su tako za 73 odsto Heliosa već stigle ponude američkog PPG-a i austrijskog Ring internešnela (Ring International).

Opozicija ovom talasu "rasprodaje" Slovenije zamera nedovoljnu transparentnost i traži donošenje strategije za upravljanje državnom imovinom.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

2 komentara

  1. User image
    miki 21.06.2013 15:58

    Dokusuri evropska unija i sloveniju

  2. User image
    zoki 30.06.2013 21:49

    bas mi je drago to sto su trazili to su dobili

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
slovenija ekonomija ekonomska kriza privatizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana