Tekst objavljen: 12.12.2012 10:12        


U Sloveniji je na snagu stupio zakon prema kojem će se jednom mesečno objavljivati lista poreznih dužnika čije obaveze prema državi prelaze 5.000 evra.

Slovenija: Poreski dužnici na "stubu srama"

Dužnicima je pružena prilika da dug namire, ili smanje do 15. marta naredne godine i na taj način izbegnu javnu objavu, odnosno stavljane na "listu srama".

Predstavnik državne poreske uprave Stojan Glavač kaže da će prva lista dužnika biti objavljena na stranicama poreske i carinske uprave tek 15. marta 2013.

Iako su izmene zakona o poreskom postupku već na snazi, njima se odredjuje da se na poreski "stub srama" stave oni koji s podmirenjem obaveza kasne najmanje 90 dana, ali se zakon ne može primenjivati retroaktivno na one koji u sadašnjem trenutku toliko kasne.

Naredna tri meseca će moći da svoje dugovanje podmire ili smanje na iznos niži od 5.000 evra, a mogu se dogovoriti i o otplati duga na rate.

Prilikom prihvatanja izmena zakona o poreskom postupku prošlog meseca u parlamentu se niko nije otvoreno suprotstavio objavljivanju "liste srama" za porezne dužnike, iako su iz opozicije ukazali da to neće doprineti željenom povećanju "poreske kulture".

Umesto toga, mišljenje je predstvanika pojedinih opozicionih stranaka u slovenačkom parlamentu, trebalo bi povećati sposobnost državnih organa da naplaćuju poreze, carinska i druga davanja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
slovenija porez utaja poreza poreski dug najveći poreski dužnici ekonomska kriza

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana