Tekst objavljen: 10.05.2013 10:30        


Slovenačka vlada je danas usvojila akcioni plan čiji je cilj izbegavanje traženja međunarodne pomoći. Plan, koji će uskoro biti poslat Briselu, smatra se ključnim za pokretanje recesijom pogođene ekonomije Slovenije i za oporavak posrnulog bankarskog sistema.

Slovenija usvojila plan za izbegavanje bankrota

Prema prvobitnim detajlima ovog programa, planirani "krizni" porez od 0,5 do 5 odsto na sve plate je smanjen, ali bi mogao biti iskorišćen kao "plan B", u slučaju da nove mere ne donesu očekivane prihode.

Međutim, povećanje poreza na dodatu vrednost (PDV), što je prvobitno bilo predviđeno za 2014. godinu, moglo bi da stupi na snagu već od 1. jula, dok bi novi porez na imovinu trebalo da bude uveden u januaru iduće godine, a ne u 2015. godini kako je prvobitno planirano.

Petnaest kompanija bi trebalo da bude privatizovano, uključujući drugu najveću slovenačku banku NKBM, zatim Adrija ervejz, LJubljanski aerodrom, Slovenački Telekom i proizvođač hrane Zito.

Američka agencija za kreditni rejting Mudis je prošle nedelje snizila kreditni rejting Slovenije za dva stepena na nivo "smeća".

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
bankrot ekonomska kriza dužnička kriza slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana