Tekst objavljen: 19.05.2013 10:00        


Slovenija razmišlja o mogućoj tužbi protiv bonitetne agencije Mudiz koja joj je drastično snizila kreditni rejting, izjavila je premijerka Alenka Bratušek.

Slovenija uzvraća udarac: Tužba protiv Mudisa

- Razmišljamo o pravnoj akciji protiv Mudiza, i tome sam lično naklonjena. Neopravdano su se umešali u postupak izdavanja slovenačkih državnih obveznica, a tako nešto ne bi smela da radi nijedna kreditna agencija - rekla je Bratušek.

Rejting agencija Fič snizila je Sloveniji ocenu dugoročnog duga za jedan nivo, sa A- na BBB+, s negativnim izgledima navevši kao razloge pogoršanje makroekonomske situacije u zemlji i budžetski deficit, te očekivanja da će BDP Slovenije ove godine pasti za dva posto, a iduće godine za 0,3 posto. 
Prodajom obveznica u američkim dolarima, Slovenija je početkom maja uspela da se zaduži na finansijskom tržištu za 2,7 milijardi evra, pri čemu je za obveznicu sa desetogodišnjim dospećem morala da ponudi kamatu od šest posto.

Ministarstvo finansija moralo je, međutim, da aktivnosti na plasmanu obveznica privremeno prekine, nakon što je Mudiz intervenisao.

Mudiz je 1. maja snizio kreditni rejting Slovenije sa Ba1 na Baa2, signalizirajući potencijalnim investitorima da je slovenački državni dug dospeo u kategoriju "smeća", zbog problema u slovenačkom bankarskom sektoru i povećane verovatnoće da će Sloveniji biti potrebna međunarodna finansijska pomoć.

Pre mogućih pravnih akcija, slovenačko Ministarstvo finansija zatražiće od Mudiza pojašnjenje, jer su s tom agencijom stupili u kontakt pre "road show" za plasman obveznica, ali im mogućnost snižavanja rejtinga nije bila spomenuta.

Bratušek tvrdi da bi Slovenija, da je znala za mogućnost snižavanja rejtinga, privremeno odustala od akcije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Mudis rejting rejting agencije pad rejtinga kreditni rejting dolarske obveznice ekonomija dužnička kriza ekonomska kriza slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana