Tekst objavljen: 07.06.2013 13:10        


Vlada u Ljubljani je potvrdila zakonski predlog prema kojem će slovenačko tržište rada za državljane Hrvatske ostati zatvoreno u prelaznom razdoblju od dve godine i pošto Hrvatska uđe u Evropsku uniju.

Slovenija zatvara vrata za hrvatske gastarbajtere

Zakonski predlog vlada je poslala u parlament na usvajanje po hitnoj proceduri, kako bi mogao da stupi na snagu 1. jula, kada bi Hrvatska trebalo da postane članica EU.

Na osnovu zakona, hrvatski građani koji bi tražili posao u Sloveniji trebalo bi da dobiju radne dozvole i na njih bi se primjenjivali isti propisi kao i za radnike iz država izvan EU, izjavila je slovenački ministarka za rad Anja Kopač.

Ona je rekla da se Ljubljana na tu meru odlučila zbog ekonomske situacije u Sloveniji, gde je zbog krize broj nezaposlenih u porastu, ali i zbog velikog broja nezaposlenih u Hrvatskoj.

Kopačova je ocenila da se radi o racionalnom potezu kako se ne bi zaoštrila situacija na slovenačom tržištu rada, jer se domaćim radnicima daje prednost, a ne o zaoštravanju prema Hrvatskoj, uz konstataciju da ne očekuje da će Zagreb za slovenačke radnike uvesti recipročne mere.

Broj Hrvata koji u Sloveniji rade na osnovu izdatih radnih dozvola je oko 5.000, izjavila je Kopač.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
radna snaga zaposleni radnici evropska unija EU Hrvatska slovenija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana